Za koga su Divčibare

Divčibare su poznato turističko mesto koje se nalazi na 40 km od Valjeva i oko stotinak kilometara udaljenosti od Beograda. Kako su Divčibare poznato mesto koje je proglašeno vazdušnom banjom, one imaju poseban značaj za sve kojima je potreban čist planinski vazduh. Zato dolazimo do pitanja za koju vrstu turista su Divčibare prava destinacija.

Divčibare najviše odgovaraju roditeljima koji imaju malu decu. Za decu je napravljeno veoma lepo igralište u neposrednoj blizini centra Divčibara a za one starije i sklone avanturizmu, u podnožju ski staze nalazi se Avantura park.

Avantura park u podnožju ski staze
Dečje igralište u centru Divčibara

Divčibare su veoma dobro destinacija i za ekskurzije kao i sve vidove rekreativne nastave i sportskih priprema. Divčibare nisu za one koji žele provod i žurke svako veče, noćni život i klubove. Divčibare su idealno mesto za onu vrstu turista kojoj je primaran odmor na planini, odmor na čistom vazduhu, rekreacija. Divčibare su mesto za posetioce koji vole prirodu i mirno okruženje. To mirno okruženje ne podrazumeva da je na Divčibarama mali broj turista – naprotiv Divčibare su veoma popularno turističko mesto i na Divčibarama se uvek može videti veliki broj turista a to su najčešće roditelji sa malom decom ali i stariji ljudi i penzioneri dolaze na Divčibare jer su Divčibare izuzetno povoljne zbog idealne nadmorske visine.

Divčibare imaju veoma prijatno klimu a kako su veoma blizu Beograda, često dolaze turisti za vreme vikenda i odsedaju u nekom od privatnih apartmana, od kojih preporučujemo Apartmane Šumski Raj. Najčešće aktivnosti posetilaca Divčibara, izuzev u zimskom periodu kad je popularno skijanje i igre na snegu, su šetnja do vrhova Divčibara uređenim pešačkim stazama kao i vožnja bicikla.

Samo jedan dan proveden na Divčibarama i udisanje čistog vazduha koje se pojačava laganom šetnjom do nekog od vrhova vam proširuje kapacitet pluća. Kad se vratite u vaš grad, primetićete da dišete punim plućima. Najbolje bi bilo jednom nedeljno posetiti Divčibare i prošetati se do nekog od vrhova jer se tako hodanjem povećava unos kiseonika u pluća.

Drvena pečurka na putu od Crnog vrha do Velikih pleća

Na Divčibarama se nalazi veliki broj drvenih stolova sa klupama natkrivenih takozvanim pečurkama koje su idealne za odmor tokom šetnje. Verovatno ih ima preko 20 i sve su nove, a nalaze se na raznim mestima uz pešačke staze, pa čak i na vrhovima Divčibara kao što su Golubac, Crni Vrh, Velika pleća i mnogim drugim.