Vrste skijanja – Alpsko skijanje

Alpske skijaške discipline su: slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, alpska kombinacija i paralelna takmičenja.

image

SLALOM je prava tehnička disciplina u kom dolazi do izražaja sposobnost, odnosno tehničko znanje skijaša u savladavanju kratkih zavoja.

Karakteristika ovog načina skijanja je brza promena smera sa što kraćom linijom od starta do cilja. Visinska razlika staze je 180 do 220 m, a nagib terena od 33 do 45 %. Staza se postavlja sa crvenim i plavim vratima od starta do cilja. Slalomska vrata sastoje se od dva zglobna štapa bez
zastavica. Broj vrata je od 55 do 75 za muškarce, odnosno 45 do 65 za žene (+-3 ovisno o broju zavoja koje takmičar mora savladati).
Skije moraju biti najmanje 165 cm dugačke sa radijusom od min. 13 m za muškarce, odnosno 155 cm sa radijusom od min. 11 m za žene. Zbog što veće ravnopravnosti i kvalitete staze
između prvog i posljednjeg takmičara slalom mora biti organizovan na što tvrđem terenu što se postiže miješanjem prirodnog i veštačkog snega. Voze se dve vožnje, na istom terenu, a vreme se sabira.

VELESLALOM je tehnička disciplina koja se sastoji od savladavanja kombinacije dugih, srednjih i kratkih zavoja.
Visinska razlika staze mora biti 250 i 450 m za muškarce, a 250 do 400 m za žene. Skije su duge 180 cm za skijašice i185 cm za skijaše, s radijusom od 23 m za skijašice i 27 m za skijaše. Veleslalomska vrata su naizmenično plava i crvena a sastoje se od 4 slalom štapa (od kojih unutrašnja dva moraju biti zglobna) i dve zastavice. Voze se dve vožnje, na istom terenu s tim da
prva mora biti postavljena dan prije pre takmičenja.

SPUST je najbrža i najopasnija disciplina. Takmičari u ovoj disciplini moraju biti psihički i kondicijski maksimalno spremni jer ih greške mogu stajati teških povreda pa čak i života.
Staza za spust mora imati visinsku razliku od 800 do 1100 m za muškarce, odnosno 500 do 800 m za žene.
Obeležava se vratima koja se sastoje od 4 slalom štapa i dve crvene zastavice međusobno udaljene 8 m. Sama staza mora biti dobro osigurana raznim mrežama i strunjačama od starta do cilja u svrhu izbjegavanja (težih) povreda takmičara. Da bi takmičar imao pravo nastupa mora proći dva službena treninga (od 3 organizovana). Svi učesnici su obavezni nositi skijaške
kacige. Kod spusta se vozi jedna trka, a isključivo na kratkim stazama (u slučaju skraćivanja staze zbogvremenskih uslova) dve.

SUPERVELESLALOM se sastoji od kombinacije srednjih i dugih zavoja. U takmičenje je uveden osamdesetih godina prošlog veka na inicijativu austrijskog skijaškog saveza radi Stenmarkove dominacije u slalomu i veleslalomu i nemogućnosti osvajanja Svetskog kupa tehnički slabijih skijaša.

Visinska razlika staze mora biti između 500 i 650 m za muškarce odnosno 400 do 600 m za žene. Vrata su naizmenično plava i crvena, sastoje se od 4 slalom štapa sa zastavicama. Postavlja se na spust stazi, obavezno je nošenje kacige i vozi se jedna vožnja.

ALPSKA (SUPER)KOMBINACIJA predstavlja finalni rezultat dveju različitih disciplina. ‘Klasična’ alpska kombinacija, kakva je opstala samo u Kitzbuehelu, sastoji se od spusta i dveju slalomskih vožnji. Alpska superkombinacija sastoji se od jedne vožnje spusta ili superveleslaloma i jedne slalomske vožnje.

PARALELNA TAKMIČENJA su takmičenja u kojima se dva takmičara uporedo nadmeću jedan protiv drugog na dve ili više staza. Staze moraju biti postavljene identično a takmičari voze dve vožnje sa promenom staza. Visinska razlika mora biti između 80 i 100 m.
Razmak između crvene i plave staze mora biti od 6 do 7 m. Skija se na ispadanje i pobednik iz dve vožnje ide do samog finala (sistem eliminacije). Maksimalni broj
učesnika je 32. Ovdje važe slalomska pravila. Kada se nađete na nekom skijalištu i vidite neku stazu koja ima oznaku FIS-a znajte da ona zadovoljava sve navedene uslove da bi se mogla postaviti staza za
službeno takmičenje.

Izvor: Skijanje.hr