Šta je urađeno na Divčibarama u proteklih nekoliko godina

Do pre nekoliko godina na Divčibarama nije bilo javnog dečijeg igrališta a jedina dečija igrališta bila su ona koja su u sklopu raznih odmarališta kao što je pančevačko odmaralište za decu ili igrališta u okviru pojedinih hotela i apartmana. Sada se na Divčibarama, takoreći u centru, nalazi lepo igralište za malu decu sa klupama za roditelje koje okružuju igralište. Dečje igralište u svom sastavu ima i viseći most, kao i veštačku stenu prilagođenu uzrastu dece i mnoge drvene igračke na kojima se deca sa uživanjem igraju.

Što se tiče pešačkih staza i mesta za odmor, u proteklih dve do tri godine je postavljeno preko 20 drvenih pečuraka sa stolovima i klupama. Takođe su postavljene nove klupe za odmor na raznim mestima na Divčibarama.

Put do Divčibara, za koji su se mnogi turisti žalili da je u lošem stanju, proteklih godinu dana je obnovljen najveći deo puta, tako da je sada put od Valjeva to jest od Rajkovića do Divčibara potpuno nov.

Uložena su i sredstva namenjena za poboljšanje kvaliteta pijaće vode na Divčibarama što se može videti i na prilogu koji je uradio RTS.

Uređen je i prostor oko potoka u centru Divčibara, koji je popločan kamenim kockama a napravljen je i drveni mostić koji se nalazi paralelno pored puta. Takođe, duž celog puta koji prolazi kroz Divčibare je napravljen trotoar, urađena je signalizacija i ulično svetlo i obeleženi pešački prelazi. Postavljeni su i edukativni znakovi za merenje i ograničenje brzine.

Na prostoru ispod ski staze Crni vrh napravljen je Avantura park namenjen ljubiteljima avanturizma i prirode.

Postavljeni su novi putokazi za pešačke staze sa informacijama o broju metara koja je potrebno preći do određenog vidikovca kao i prosečnim vremenom hodanja. Takođe, urađena je i Edukativna staza gde se na mnogim mestima nalaze informativne table sa slikama pojedinih vrsta pečuraka kao i opisom svake vrste.

Na Golupcu, zatim na Crnom vrhu malo dalje od vidikovca prema ski stazi, kao i na stazi prema Velikim Plećima od Crnog vrha i na drugim vrhovima i vidikovcima, napravljene su drvene pečurke sa klupama. Ono što bi možda bilo dobro uraditi u narednom periodu je postavljanje parkovskih klupa na vrhovima Divčibara kako bi se pretežno stariji ljudi mogli odmarati i uživati u predivnom pogledu koji se pruža sa Divčibara.

U svakom slučaju, na Divčibarama je u protekle tri godine urađeno mnogo toga i Divčibare se danas mogu pohvaliti da su jedan veoma lepo uređen i prijatan turistički centar Srbije, pogodan za kako mlade parove, tako i roditelje sa decom i starije osobe. Kvalitet Divčibara kao planinskog turističkog mesta, dokazuje i sve veći broj poseta turista iz cele Srbije.