Saveti da se dete ne prehladi tokom zimovanja

Da se dete ne prehladi tokom zimovanja

– Sedam do deset dana pre zimovanja poštedite dete kontakta sa prehlađenim i “virotičnim” osobama.

– Prvih par dana boravka na planini posebno povedite računa da dete bude toplo obučeno, kapa, rukavice i odeća i obuća od nepromočivih materijala. I pored toga, dete je potrebno s vremena na vreme proveravati, jer od igre po snegu dete se može oznojati.
– Detetu ne treba ograničavati aktivnost, ali treba motriti na prve znake umora i nikako ne ostavljati dete da se “hladi” napolju, već je potrebno otići u sobu, presvući dete, ponuditi ga da jede ili pije.
– Čuvajte se planinskog sunca – Razređen planinski vazduh propušta više ultraljubičastih zrakova, a niska spoljna temperatura stvara lažni osećaj da se ne može “izgoreti” na suncu. Dovoljno je
nekoliko sati planinskog sunca da pocrvene izloženi delovi kože. Nežno dečje lice, pogotovo nosić, je veoma osetljivo, pa je neophodno koristiti kreme za sunce sa zaštitinim faktorom. Što veći zaštitni faktor to bolje za dete, a izbor krema je veliki. Nikako ne zaboraviti usne koje se mažu
posebnim kremama sa visokim zaštitnim faktorom. Sneg odbija sunčevu svetlost, pa da deca ne bi žmirkala (što zamara oči) obezbedite im dobr zaštitne naočare.
– U svim većim skijaškim centrima postoji ski-info, mogućnost da se pre
izlaska na sneg sazna kolika je spoljna temperatura, ima li vetra i kakva je
vremenska prognoza za nastpajući dan. Ako je izuzetno hladno i vetrovito
uzdržite se od dužih izlazaka, animirajte dete u sobi ili i sačekajte
lepše vreme. Bolje “izgubiti” jedan dan snega nego lečiti promrzline.
– Pažljivo motrite na dete, ne dozvolite preterano udaljavanje. Ako koristite ski liftove uvek budite sa detetom, a ako skijate zajedno striktno poštujte signalizaciju na stazama. Držite se blagih staza, a ako ste odličan skijaš i volite strmine skijajte sami. Ne čekajte poslednju “žicu” sa detetom i izbegavajte staze koje su daleko od vašeg smeštaja.
– U slučaju težeg pada i eventualne povrede deteta obratite se gorskoj službi spasavanja koju čine edukovani ljudi sposobni da ukažu prvu pomoć i transportuju povređeno dete do lekara.
– Izbegavajte mesta “masovnog okupljanja” zadimljena i bez adekvatne ventilacije. Tu vrebaju razni “mikronapadači” koji mogu da pokvare zimovanje.
Izvor:
www.mojpedijatar.co.rs