Raj za odmor tokom cele godine na Divčibarama

​Kako prilazite Divčibarama po oblačnom i tmurnom danu, možda pomislite kako je na Divčibarama ružno vreme ali kako se penjete više uz planinu, prijatno se možete iznenaditi kada vidite kako Vas na Divčibarama dočekuje lepo i sunčano vreme a vidite kako oblaci ostaju ispod Divčibara.

Za vreme zimske sezone na Divčibarama su najlepši sunčani dani i trenuci kad su Divčibare prekrivene snegom. Tada možete otići na skijanje ako ste skijaš ili sa decom možete se prošetati ili igrati na snegu, sankati ili praviti sneška i uživati u onim lepim stvarima koje Vam zima omogućuje. 

Najlepše je ustati ujutru oko 9 i nakon doručka, toplo se obući i sa porodicom krenuti u obilazak nekih od vrhova Divčibara a  pritom udisati čist, ponekad i topao vazduh jer se na Divčibarama ukrštaju struje sa Jadranskog mora i Karpata koje donose čist topao vazduh ispunjen jodom. Takav vazduh je jako koristan osobama koje imaju problema sa disanjem putevima

Osim vas koji na Divčibare dolazite sa porodicom, Divčibare su veoma pogodno turističko odmaralište i za ljude starije godišnje dobi pogotovo ako žive u Beogradu ili u nekom od gradova koji su preko zime dosta zagađeni, kako od loženja tako i od automobila kojih ima sve više.

Činjenica je da Divčibare obraćaju više pažnje na starije posetioce pa su postavljene mnogobrojne klupe i pečurke sa stolovima za odmaranje kojih ima gotovo na svakom vrhu Divčibara ali i pored pešačkih staza

Stariji ljudi, kad krenu u lagano pešačenje, mogu se odmarati na više mesta, što je jako pametan potez lokalnih vlasti i praktično svaka starija osoba može isto tako na Divčibarama da nađe zanimljivo mesto za odmor. 

Kako se Divčibare nalaze se na nekoj idealnoj visini od oko 1000m, pogodne su i osobama koji imaju srčanih problema. Turisti sa zdravstvenim teškoćama, mogu da dođu na Divčibare bez bojazni da će imati zdravstvenih problema kakve bi imali kada bi na primer otišli na neku planinu koja se nalazi na većoj nadmorskoj visini. 

Što se tiče objekata koji su bitni, na Divčibarama od centra (Beli Bor) do pošte i doma zdravlja ima nekih najviše 10-ak minuta spore šetnje. Preko puta doma zdravlja i pošte nalazi se na prodavnica u kojoj ima svega po malo, od prehrane do kozmetike, kućne hemije pa čak i odevnih predmeta i sitnih delova za automobile i alata. Ali ipak nema nešto mnogo stvari i ne možete očekivati da ćete moći kupiti robu koju imate u Maxi ili Shop&Go prodavnicama. Zato kad  krećete na Divčibare, ne bi bilo loše da ponesete omiljene proizvode koje ste navikli da kupujete sa sobom.

Na Divčibarama, se susreću vazdušne struje iz raznih pravaca i vreme može lako da se promeni pa može da se desi da bude oblačno i posle nekih 10 minuta vedro i prijatno vreme. Ako na Divčibare dolazite u proleće, kad se topi sneg, kad se šetate van obeleženih pešačkih staza, treba obratiti pažnju da li se negde nalazi neka bara u travi da ne bi ste zgazili u vodu ili se neočekivano okliznuli i pali.

U proleće se često dešava, kada se sneg topi da se pojavi dosta malih potočića koji žubore uz cvrkute ptica i šum vetra dok prolazi kroz krošnje borova na Divčibarama.