Prirodne odlike Divčibara i medicinski turizam

Prirodne odlike Divčibara

Pogled sa vidikovca na Divčibarama
Pogled sa jednog od vidikovaca na Divčibarama

Divčibare su planinsko turističko mesto, u blizini Valjeva, koje se nalazi u centralnom delu planine Maljen. Divčibare su dobro poznate svim ljubiteljima prirode i planina.

Planina Maljen poseduje klimatske uslove koje pogoduju razvoju raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

Geografski položaj Divčibara

Povoljan geografski položaj Divčibara, doveo je do toga da Divčibare postanu omiljena destinacija mnogih ljubitelja prirode i planina iz gradova, jer su one najbliže planinsko mesto Beogradu i Vojvodini.

Sa nadmorskom visinom od 980m, Divčibare su da svih strana okružene visovima koji ih štite od vetrova, ublažavaju klimu a ujedno predstavljaju najpoznatije vidikovce, sa kojih pogled dopire do udaljenih krajeva Srbije, pa čak i Republike Srpske.

Dobar geografski položaj omogućuje dopiranje vazdušnih masa iz Jadranskog mora sa jedne i vazdušnih masa sa Karpata i Panonske nizije sa druge strane, čime se objašnjava prisustvo joda u vazduhu. Proleća i leta su kratka, zime su hladne i duge sa obilnim snežnim padavinama, a jeseni duge i blage.

Divčibare vidikovac

Na Divčibarama vlada snižen vazdušni pritisak, velika je čistoća vazduha, odnosno smanjena je koncentracija alergena, ultra ljubičasto zračenje i psihosomatsko dejstvo sredine.

Zdravstvene pogodnosti boravka na Divčibarama

Boravak na Divčibarama se preporučuje kod lečenja sledećih bolesti:

  1. Oboljenja pluća, bronhijalna astma, emfizem pluća, hronični bronhitis, bronhiekstazije (akutno);
  2. Oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima, neurocirkulatorna astenija, hipertireoza;
  3. Stanje rekonvalescencije, posle akutnih infektivnih bolesti, TBC pleuritisa, TBC peritonitisa, pneumonija i bronhopneumonija, hiruških intervencija;
  4. Opšti poremećaji astenija i mršavost, hipohromna i normohromna anemija;
  5. Dermatoze kojima je potrebna helioterapija.