O Divčibarama

Divčibare su gradsko naselje i poznato turističko mesto grada Valjeva u Kolubarskom okrugu na planini Maljen. Prema popisu iz 2011. bilo je 141 stalno naseljenih stanovnika.

Turistički centar Divčibare

Turizam na Divčibarama nastao je kad je 1926. godine, 28 uglednih građana Valjeva osnovalo Zdravstveno društvo Divčibare, u sklopu kog je sagrađeno 20 brvnara za odmor. Narednih godina ovo društvo je otvorilo prvi hotel, prodavnicu, put od Kaone do Divčibara. Divčibare su za turističko mesto proglašene 1932. godine.

Čuvene po svojoj prijatnoj klimi i čistom vazduhu Divčibare su odlično mesto za odmor i rekreaciju.

Divčibare se nalaze na 38 kilometara južno od Valjeva, a 107 kilometara od Beograda. Pruža se od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Nalazi se na visini od 980 metara nadmorske visine, najviši vrh – 1095m.

Poreklo imena Divčibare

Visoravan je dobila naziv Divčibare iliti „devojačke bare“ u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila, u nabujaloj Crnoj kamenici.

Divčibare imaju dugu istoriju banjskog turizma. Sam naziv pominje se još davne 1476. godine u turskom popisu Smederevskog sandžaka. Značajan podatak za istoriju banje je taj da je knjaz Miloš Obrenović posle Drugog srpskog ustanka od svog turskog pobratima Deli-age otkupio čitavu visoravan, sa sve torovima i drugim zidanim objektima. Poznato je da je knjaz Miloš često posećivao ovaj kraj, obilazio čobane i kontrolisao njihov rad. U blizini “Gospodarskih koliba” bio je izvor hladne planinske vode, kasnije od naroda prozvan Knjaz Miloševa česma.

Izvor: sr.wikipedia.org/sr/