Drvo ljubavi Divčibare – Čudesno drvo krije magičnu ljubavnu moć

Kad krenete uzanom pešačkom stazom ka Crnom vrhu na Divčibarama, uz miris borove šume, verovatno ćete primetiti neobično uvijeno stablo koje veruje se krije magične moći. Romantična legenda kaže kako su se nekada davno pod krošnjom ovog drveta svakodnevno sastajali Božana i Živojin. Živojin je ubrzo zaprosio svoju dragu koja je prihvatila ali je strahovala od kletve roditelja. Nekada je u Srbiji kao i u okolnim državama vladao običaj da se mlađa sestra ne sme udati pre starije, jer bi to značilo da starija sestra ima neku „falinku“ zbog koje je niko neće. Božanin otac se odmah usprotivio braku, jer su njene starije sestre kojima je došlo vreme za udaju još bile same, bez muževa.

Ipak posle kraćeg vremena, otac je odlučio da dozvoli svojoj najmlađoj ćerki da se uda. Dan pred venčanje, Božana je sanjala kako joj jedan glas kaže da se na mestu gde su se ona i Živojin sastajali nalazi drvo ljubavi koje će svakom ko stane pored njega doneti sreću u ljubavi.

Božana je sestri ispričala svoj san i posavetovala je da stane ispod drveta ljubavi kako bi što pre našla ljubav svog života.

Nije proteklo mnogo vremena, Božanina najstarija sestra se udala. Nakon toga su priču ispričale svim drugaricama koje su se nedugo nakon odlaska do drveta ljubavi udale.

Mnogi turisti koji su posetili Divčibare su našli svoje partnere nedugo nakon što su stali pod krošnju drveta ljubavi.

Nekad se desi da srećni par dođe na Divčibare da poseti drvo ljubavi i onima koji sumnjaju ispričaju svoju ljubavnu priču koja je potekla ispod ovog čudesnog drveta.