Kako naučiti dete da skija

Skijanje je jedan od najlepših snežnih sportova, što ne znači da je imalo lak, pogotovo kad se kreće prvi put učiti da se skija. Skijanje, osim što zahteva određen napor, potrebno je i strpljenje u učenju. Iz tog razloga je potrebno da se dete pre nego što počne sa učenjem skijanja bude psihički pripremljeno na sve što ga čeka u procesu učenja. Učitelji skijanja imaju dobre metode kako bi deci olakšali učenje skijanje, ali ako ste vi osoba koja će svom detetu dati prva uputstva skijanja onda je potrebno da se držite nekoliko koraka.

Učenje dece skijanju

1. Korak
Dete prvo treba da pokuša da stane na skije i da vidi da li mu se to uopšte dopad. Ako dete nije zadovoljno i ne deluje da je srećno zbog toga, bolje je da ga ne forsitate.

2. Korak
Pre nego što vaše dete prvi put stane na skije, vi kao roditelj treba da mu objasnite da je skijanje lep ali i opasan sport. Ukoliko dete nije sportski tip ili je plašljivo, potrebno je raditi na podizanju samopouzdanja.

3. korak
Pripremite dete tako što ćete mu ispričati nekoliko priča iz vašeg iskustva kako vam je bilo dok ste učili skijanje, koliko ste padali, ali niste odustajali. Počnite ss takvim pripremama nedelju dana ranije.

4. korak
Na sam dan prvog skijanja, pripremite mu najdraži doručak ili ga odvedite u restoran koji mu se najviše sviđđa. Toga će se vaše dete sigurno sećati i biće više uzbućeno zbog doručka nego zbog skijanja.

5. korak
Osim deteta, i vi morate da se pripremite za taj dan, da budete strpljivi, jer ćete dete dok bude bilo na stazi morati da vučete, gurate, pa čak i nosite. Budite staloženi ali nemojte imati prevelika očekivanja već prvog dana.

6. korak
Ulazak na sedežnicu može biti problem za decu koja ne znaju skijati. Prvo njemu namestite skije i pripremite ga za ukrcavanje. Vi još nemojte stavljati skije, nego se približite sedežnici što je više moguće. Neka se dete drži za jedan kraj vaših štapova, dok ga vučete prema sedežnici. Objasnite mu da noge mora držati široko razmaknute i lagano povijene u kolenima. Kada dođete vrlo blizu i vi stavite skije. Nastavite da vučete dete prema sedežnici. Neka vam dete bude s vaše jače strane tela, tako da možete da ga podignete ako bude potrebno. Ukoliko mislite da ne možete dete ukrcati bez pomoći, zamolite osobu na žičari neka je zaustavi na trenutak. Sledeći put ićiće već lakše.

7. korak
Silazak sa sedežnice može biti isto tako nezgodan ako se ne pripremite. Verovatno ćete dete morati primiti na isti način kao kada ste išli gore i odskijati. Ponovno možete osobi koja upravlja žičarom sugerirati da je uspori ili zaustavi kako biste lakše s detetom sišli sa sedežnice.

8. korak
Na gotovo svim skijalištima postoje staze za početnike, takozvane „baby staze“, pa zbog toga se preporučuje da dete odvedete upravo tamo. Sve više od toga, biće preteško. Jednostavno stavite dete između svojih nogu, primite ga ispod pazuha i sa svojim skijama držite pod kontrolom njegove skije. Ukoliko je dete predškolskog uzrasta nemojte se previše truditi s objašnjavanjem, jer vas neće razumeti.
Pričajte sa njim dok krećete polako i govorite mu na koju ćete stranu skrenuti. Po stazi radite duge vijugave zavoje. Ohrabrujte ga celo vreme. S obzirom na brzinu i lakoću staze, vaši štapovi vam neće trebati, pa je najbolje da ih zajedno držite u jednoj ruci, ako ih ne možete odložiti.

9. korak
Ponovite stazu nekoliko puta kako bi se dete naviklo na skije na nogama i uopšte osećaj skija na snegu. Ujedno ćete već od njega dobiti prve reakcije, sviđa li mu se ili ne. Ukoliko vam ide dobro, nastavite s tom tehnikom. Ukoliko ne ide dobro i dete je umorno, odmorite malo i pokušajte ponovno. Na što jednostavniji način pokušajte mu pokazati početnicku tehniku „pluženja“. Prednji vrhovi skija prema unutra, zadnji prema van, kolena u polučučnju, leđa povijena prema napred. Jednom odskijajte pred njim uz objašnjenje.

10. korak
Verovatno će većina dece vrlo brzo želeti sama probati da skijaju, što znači da imaju dovoljno samopouzdanja. Kada dođete na vrh staze, objasnite mu da ćete odskijati malo ispred njega, upravo kako bi on trebao da skija. Nemojte otići daleko, kako se dete ne bi preplašilo i kako bi mu mogli priskočiti u pomoć ako padne. Neka plužeci pokuša doskijati do vas. Budite spremni zaustaviti dete dok doće do vas, jer verovatno neće moći samo da stane. Tako nastavite do kraja staze. Ukoliko sve prođe kako treba, vaše dete će biti najsrećnije na stazi.

11. korak
Prođite tako stazu koliko god je puta potrebno, odnosno tako dugo dok vam dete ne kaže da želi da pokuša samo. Kada vam to kaže znajte da ste uspeli. Nemojte reci ne, neka pokuša samo da skija bez vas ispred. Naravno, vi ćete u tom slučaju biti iza njega u slučaju da padne ili nešto krene krivo. Neka svaki pad bude i lekcija kako mora samo da se podigne.

12. korak
Nemojte forsirati dete na teže staze od onih „baby“, jer ćete upravo izazvati suprotan efekt – strah i razočarenje.
Kada će dete moći da se samo spusti niz stazu bez stajanja, padanja i znati kako da se zaustavi u svakom trenutku i na kraju krajeva, samo se ukrcati i iskrcati sa „vučnice“ ili „sedežnice“, tada je vreme za korak napred. Pitajte ga da li možda želi da proba neku drugu, težu stazu. Naravno, odvedite ga na onu s plavom oznakom i to lakšu plavu stazu. Prie toga proverite da li staza ne krije neka iznenađenja, što ponekad može biti slučaj.

13. korak
Kada dođete na vrh „plave staze“, pustite dete neka samo skija. Neka pokuša na način na koji se već naviklo, toliko dugo dok na siguran način skija. Ukoliko mu govorite svake sekunde šta da uradi, zbunićete ga i neće dobro skijati. Kada je dete opušteno, bolje skija.

14. korak
Kada vaše dete savlada pluženje, niz breg će ići opušteno, ravno, s malim zaokretanjima i znaće da stane. Tada je vreme da ga naučite skretanje tako da izravna skije. Budite ponovno ispred njega, a ono neka vas prati. Skijajte s jedne strane staze na drugu i tako skrećite. Radite što veće i duže okrete. To je nešto što će morati da savlada s vremenom. Tako da, učite svaki put kada ste na stazi. Ispravljajte samo velike greške, ali nemojte ga previše opominjati. Brzo će naučiti sledeći vas i vaš trag skija.

15. korak
Ono što svakako treba da naučite dete je zaustaviti se u bilo kojem trenutku, što ponekad nije jednostavno. Jedna od solucija je da mu pokažete kako da stane radeći slovo „J“. Kada dete izgubi kontrolu i želi stati, najbrži i najefikasniji način je da zaokrene prema bregu, a zaokret je u obliku slova J. To će sigurno poslužiti toliko dugo dok ne nauči druge tehnike zaustavljanja.

Izvor: zena.hr