Boravak na planini od bar sedam dana jača organizam i popravlja zdravlje

Ako ste rešili da ove zimske sezone makar sedam dana  provedete na nekoj planini u Srbiji, omogućićete sebi vredan odmor i rekreaciju koja će vaš organizam osloboditi neophodan od svakodnevnih
stresova. Na imunitet blagotvorno deluje čist planinski  vazduh, ali i sunce jer je na planinama veća količina infracrvenih zraka, a u gorama su lekoviti čak i vetrovi.

image

Zavisno od uzrasta i zdravstvenog stanja uvek treba obratiti pažnju na nadmorsku visinu i prema tome odabrati najbolje mesto za zimovanje.

Planine u našem podneblju koje se nalaze na nadmorskoj visini do 1.000 metara (Divčibare) ne zahtevaju neku posebnu adaptaciju, jer su oscilacije u količini kiseonika male i ne zahtevaju dodatno angažovanje unutrašnjeg mehanizma za prilagođavanje.

– Sa povećanjem nadmorske visine pojačava se i pritisak na mehanizam adaptacije, a prva reakcija kada se nađete na planini
iznad 2.000 metara nadmorske visine je pojava češćeg zevanja, pospanosti ili pak psihomotornog nemira – objašnjava dr TomislavJovanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i Instituta za medicinsku fiziologiju „Rihard Burijan“.

– Značajno niža temperatura zahteva adaptaciju srca, krvnih sudova i disanja, ali i utiče na promenu apetita. To je normalno, jer veći utrošak energije koja je potrebna za održavanje telesne temperature i bavljenje fizičkom aktivnošću na snegu pojačava apetit, i to uglavnom za namirnicama koje sadrže ugljene hidrate, jer oni brzo sagorevaju i oslobađaju toplotnu
energiju. Tu želju ne treba sputavati, jer takva ishrana pomaže da se organizam brže prilagodi.
Period adaptacije na uslove života na višim nadmorskim visinama traje, u proseku, tri do pet dana, i u tom periodu se savetuje da se osobe ne izlažu naglo fizičkim aktivnostima, već da se postepeno privikavaju na njih.

– Upravo zbog nepripremljenosti organizma, najčešće se povrede na planinama dešavaju trećeg dana – ističe naš sagovornik. – Zato se u prva tri dana savetuju lagane šetnje, a tek kada se organizam adaptira, treba se posvetiti ozbiljnije zimskim sportovima.

Ukoliko neko odlazi na planinu da bi poboljšao krvnu sliku, što je jedan od dokazanih benefita boravka na višim nadmorskim visinama, trebalo bi da zna da se ovaj efekat postiže tek nakon 14 dana zimovanja. Nakon ovog perioda, osim što se povećava hemoglobin, u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utiče na zdravlje jer se poboljšava transport kiseonika u krvi. Sa druge strane, ako je reč o osobama koje imaju kardiovaskularne bolesti, to može da bude i potencijalni rizik, jer se na taj način povećava i gustina krvi, što predstavlja veće opterećenje za srce.

Boravak na većim nadmorskim visinama se ne savetuje deci mlađoj od jedne godine jer još nemaju dovoljno razvijen centar za termoregulaciju, neophodan za adaptaciju organizma za boravak u hladnom. Ne preporučuje se ni starijima od 60 godina jer su izgubili sposobnost brze i efikasne adaptacije na novonastale uslove pa boravak na visokim nadmorskim visinama za njih može da bude čak i štetan – upozorava dr Jovanović.

Izvor: novosti.rs